V PETEK, 15.3.2019 SE PIŠE ZGODOVINA!

Dogaja se nekaj navdihujočega! Mladi s celega sveta nas pozivajo k spremembam – ta petek se po mojem mnenju piše zgodovina in lahko se bomo odločili, kako želimo biti zapisani v to zgodovino.
”Our civilization is being sacrificed for the opportunity
  of a very small number of people to continue
making enormous amounts of money.
If I have children… maybe they will ask me about you.
Maybe they will ask why you didn’t do anything
while there still was time to act.
And if solutions within the system are so impossible to find,
maybe we should change the system itself.” (Greta Thunberg)
(”Našo civilizacijo žrtvujemo za to, da ima zelo majhna skupina ljudi možnost, da še naprej služi ogromne količine denarja. Če bom imela otroke, me bodo morda spraševali o vas. Morda me bodo vprašali, zakaj niste naredili ničesar, dokler je bil še čas za ukrepanje. In če je rešitve znotraj sistema tako nemogoče najti, potem moramo morda spremniti kar sistem sam!”)
MLADI NAS POZIVAJO K SPREMEMBAM,
JIM BOM PRISLUHNILI?
16-letna švedinja Greta je tiho dekle z aspergerjevim sindromom, ki je avgusta 2018 začela vsak petek protestno špricati šolo in je v tem času sedela pred švedskim parlamentom. Od vlade je zahtevala spoštovanje zavez pariškega sporazuma glede zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov.
Starša nista bila navdušena nad idejo in sta jo vprašala, če lahko naredi kaj drugega, da bi se slišal njen glas. Ona pa je odvrnila:
”No, I’m going to do this! Why should I be studying for a future
that soon may be no more when
nobody is doing anything whatsoever to save this future?”
(”Ne, to bom storila! Zakaj bi se učila za prihodnost, ki je mogoče ne bo, ko pa nihče ne dela prav nič, da bi rešil to prihodnost!”)
Oktobra 2018 se ji je pridružilo nekaj prijateljev.
Decembra 2018 je Greta govorila (slovenski podnapisi) na konferenci OZN o podnebnih spremembah. Njene kratke in jasne besede ter njen resen in odločen pogled, zahtevanje odgovorov in rešitev namesto izgovorov ter pogumna drža so s svetlobno hitrostjo zaokrožili po internetu, navdihnili mnogo mladih, odrasli pa so pred njo ostali brez besed in izgovorov, soočeni sami  s seboj:
”You say you love your children above all else, and yet you are stealing their future in front of their very eyes.
We can’t solve a crisis without treating it as a crisis.”
(”Pravite, da imate svoje otroke najraje na svetu,  pa vendar jim dobesedno pred očmi kradete prihodnost. Krize ne moremo rešiti, dokler je ne začnemo obravnavati kot krizo.”)
Po tem govoru se je stavka mladih spontano začela še v 270 drugih mestih po svetu!
Februarja 2019 so se gibanju pridružili znanstveniki s celega sveta. Belgijski okoljski minister pa je moral odstopiti, ker je te mlade označil za lažnivce, ki si želijo le špricati šolo.
Poglejte si Gretino SPOROČILO in ga delite, naj se glas o tem neverjetnem dekletu in mladih, ki so stvari vzeli v svoje roke, čimprej razširi.
Dragi starši in učitelji, mi bomo odigrali pomembno vlogo pri tem, da bomo podprli mlade in se jim pridružili! Odločitev za špricanje bo mogoče marsikdo vzel kot lepo priložnost izogniti se šoli (ampak se bo hkrati po vsej verjetnosti naučil veliko pomembnih življenjskih stvari in bo zato bolj zrel mladostnik, ki bo nato tudi pridobivanje znanja jemal bolj resno, saj bo razumel pomembnost le-tega), za večino mladih pa ta podvig ne bo lahek brez vaše podpore.
TA PETEK, 15. marca 2019
imamo priložnost pokazati, 
kako bi bili radi zapisani v očeh naših otrok in prihodnjih generacij.
Upam, da se vidimo na protestu in da bo potem vsak po svojih močeh prispeval k uresničevanju naših skupnih ciljev.

Proteste mladi načrtujejo v 89 državah in 1057 krajih pred mestnimi hišami in nacionalnimi parlamenti od Avstralije do Urugvaja. Trenutno je v Nemčiji za petek načrtovanih 141 protestov, v ZDA 117, v Italiji 109, na Švedskem 95 in v Veliki Britaniji 81.

V Nemčiji so šli dijaki še korak naprej. Od oblasti zahtevajo, da v šole uvedejo nove predmete o ekologiji in podnebju.

V Sloveniji se bo Podnebni štrajk v petek malo pred poldnevom začel na Kongresnem trgu v Ljubljani, potekal pa bo tudi v nekaterih drugih mestih po Sloveniji. Na spletnem družbenem omrežju facebook svojo prisotnost zaenkrat napoveduje 2200 ljudi.
TUKAJ je FB stran organizacije Mladi za podnebno pravičnost, ki prevzema organizacijo v Slovenijo. FB dogodek Podnebni štrajk pa je tukaj.